Ana içeriğe atla

Fakültemiz ev sahipliğinde Türkiye'de tarımsal eğitim öğretiminin 176. yıl dönümü kutlandı.  Ülkemizde tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başlamış ve bu tarihten itibaren 10 Ocak Günü’nü kapsayan hafta ülkemizde Tarım Haftası olarak kutlanmaktadır.

Bu kapsamda Ziraat Fakültemizin ilk bilimsel etkinliği olarak İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı düzenlendi. Tarımsal üretimin önündeki en önemli risk olarak değerlendirilen iklim değişikliğinin sebepleri, tarıma etkileri ve sonuçlarının değerlendirildiği, gelecekle ilgili projeksiyonların ortaya konulduğu çalıştayın açılış oturumu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir’in açılış konuşması ile başladı. SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, “Ziraat fakültelerinin en genç üyesi olarak tarıma neler katabiliriz, ülkemizin tarımına nasıl dokunabiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Özellikle son yıllarda karbon emisyonunun artmasıyla birlikte iklim değişikliği ve küresel ısınma sürdürülebilirlik anlamında ciddi handikapları beraberinde getiriyor. Küresel ısınma aynı zamanda su hareketini hızlandırıyor. Sel felaketleri ve yangınlar bitkisel üretim alanlarının daralmasına ya da değişmesine yol açıyor. Bizlerin bilim ve teknolojiyi birleştirmemiz ve yeni öğrenciler yetiştirmemiz gerekiyor. Ama ne yazık ki tarıma ilgi gösteren öğrencilerin sayısı son yıllarda azalıyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi Ziraat Mühendislerinin atanamaması sonucunda mezun olan genç mühendislerimizin istihdam edilememesi. Ama son yaşadığımız Covid süreci de gösterdi ki tarımdan vazgeçme lüksümüz yok. Her şartta üretmek, bunun için teknolojiyi kullanmak ve her bir metrekare toprağımızdan daha yüksek verim elde etmek için elimizden gelen bütün gayreti göstermek zorundayız” diye konuştu.

Çalıştayın açılış oturumuna SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Arifiye Kaymakamı Bekir Dınkırcı, SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri, ziraat odaları ve üretici birliklerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. 3 oturum halinde düzenlenen çalıştayın ilk oturumunda Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü’nden Meteoroloji Mühendisi Erdoğan Bölük sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın ikinci oturumunda Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Beyhan Küresel İklim Değişikliklerinin Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliği Üzerine Etkileri’, Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yılmaz ‘Küresel İklim Değişikliklerinin Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği Üzerine Etkileri’, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ö. Faruk Uzun ‘İklim Değişikliği Sürecinde Peyzaj Mimarlığı Mesleğinin Önemi’ ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İ. Oğuz Özdemir ‘İklim Değişikliğinin Bitki Koruma Etmenleri Üzerine Etkisi’ isimli sunumları gerçekleştirilmiştir.

Kapanış oturumda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir tarafından çalıştayın sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

 

  • Tarımda iklim değişikliğine uyum seferberliğine geçilmeli.
  • Abiyotik ve biyotik strese dayanıklı çeşitleri geliştirmeye yönelik ar-ge destekleri artırılmalı.
  • Biyoçeşitliliğin korunması amacıyla genetik kaynakların toplanması, muhafazası, karakterizasyonu ve değerlendirilmesi çalışmalarına ar-ge desteği artırılmalı.
  • Farklı tür ve çeşitlerin adaptasyon çalışmaları yapılmalı.
  • Çiftçilere iklim değişikliğine uyum destekleri sağlanmalı.
  • Doğrudan ekim uygulamaları yaygınlaştırılmalı.
  • Yağmur hasadı uygulamaları yaygınlaştırılmalı.
  • Sulama suyunu etkin kullanmaya uygun modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığının bu yönde destekleri artırılmalı.
  • TARSİM risk kategorileri artırılmalı ve risk primleri düşürülmeli.
  • Şehrin yeşil kuşakları belirlenmeli, hava koridorları ve peyzaj adaları tanımlanarak ısı adaları azaltılmalı ve karbon emilimi sağlanarak daha kaliteli yaşam alanları ortaya çıkarılmalı.
  • İklim değişikliği özelinde doğal ve kültürel peyzaj karakterlerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi.
  • Yeni alanlarda yayılış gösteren istilacı zararlı böcekler, artan hastalık ve yabancı ot sorunlarına karşı kayıpları önlemek için proaktif ve bilimsel bir yaklaşım ile iyileştirilmiş entegre zararlı yönetim (EZY) taktikleri, iklim, zararlı, hastalık ve yabancı ot takibi yanı sıra modelleme araçlarının kullanımı şeklinde adaptasyon ve kayıpları azaltma stratejilerinin planlanmalı.
  • Tarımsal ürünlerde dış alımın azalmasına ve sürdürülebilir tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi mutlaka sağlanmalı.
  • Ortaöğretimde ‘Tarım Bilgisi’ dersi müfredata yeniden konulmalı.
  • Üniversitelerde doktorasını tamamlamış ziraat mühendislerinin tarımsal araştırma enstitülerinde istihdamı sağlanmalı.

 

Prof. Dr. Taki DEMİR

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Ziraat Fakültesi Dekanı