Ana içeriğe atla

Tarımsal Öğretimin 178. Yılı ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımlayan SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, “Atıl kalmış tarıma elverişli alanların üretime kazandırılması ve bölgesel olarak tarımsal üretim planlamalarının yapılması sürdürülebilir bir tarım için önem arz ediyor dedi.

Tarımsal Öğretimin 178. Yıl dönümü münasebetiyle kutlama mesajı yayımlayan SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki DEMİR, Osmanlı’da tarımsal öğretimin ilk olarak 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’de bulunan Ayamama Çiftliği’nde açılan Ziraat Mektebinde başladığını, daha sonra 1891’de Bursa Ziraat Mektebi ve 1893’te İstanbul Halkalı Ziraat Mektebi ile bu sürecin devam ettiğini bildirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına kadar faaliyetlerini sürdüren bu okullardan Halkalı Ziraat Mektebi’nden mezun olan birçok gencin, 1923 yılından itibaren öğrenim görmek ve modern tarım tekniklerini öğrenmek üzere yurt dışına gittiğini söyledi. Demir “1927 yılında Almanya’ya eğitim öğretime gönderilen gençlerle oradan gelen akademisyenler ülkemizin tarımsal durumunu inceleyerek birçok önerinin yanı sıra modern bir zirai yükseköğretimin oluşturulmasını önermişlerdir. Bunun üzerine 1927 yılında çıkarılan bir yasayla modern anlamda zirai yükseköğretimin temelleri atılmıştır” diye konuştu.

Atıl alanların tarımsal üretime kazandırılması, bölgesel olarak tarımsal üretim planlamalarının yapılması ve üretim desenlerinin oluşturulmasına dikkat çeken Demir, “Çeşitli nedenlerle terk edilmiş, boş bırakılan ve işlenmeyen arazilerin tekrardan tarıma kazandırılması üretimin arttırılması açısından önem arz etmektedir. Bu alanlarda ve hâlihazırda tarımsal üretimin yapıldığı arazilerde bölgesel olarak tarımsal üretimin planlanması ve ürün çeşitliliğinin arttırılması, tarım alanlarının daha etkin kullanılması ve birim alandan alınacak verimin arttırılması bakımdan önemlidir. Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda hangi bölgede hangi ürünün veya ürünlerin yetiştiriciliğinin yapılacağının planlanması, üretimin bu doğrultuda yapılması ve bu konuda çiftçiyi teşvik etmek için gerekli desteklemelerin yapılması sürdürülebilir bir tarım için önemli katkılar sağlayacaktır. Ülkemiz açısından stratejik olan ürünler ile katma değeri yüksek bitki türlerinin üretiminin arttırılmasına yönelik verilecek teşvikler ve desteklemeler önemlidir. Bu anlamda, Tarımsal Üretimin Planlanmasına yönelik çıkarılan yönetmelik önem arz etmektedir. Bunların yanında artan dünya nüfusu, hızlı kentleşme ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri sonucu artan çevre sorunlarıyla birlikte gıda kullanımı, sağlıklı gıda üretimi ve gıda güvenliği gibi konular son yıllarda önem arz eden hususlar haline gelmiştir” dedi.

Tarım ilaçlarına da değinen Demir, “Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede pestisit kullanımı önemli bir yere sahiptir. Kalite ve verim kaybına neden olan bu etmenlerin doğru bir şekilde teşhis edilmesi, çıkış zamanlarının iyi belirlenmesi, popülasyon yoğunluğu ve hastalık şiddetlerinin doğru tespit edilmesi ve gerçekten pestisit kullanımına ihtiyaç olup olmadığına iyi karar verilmesi gerekmektedir. Doğru zamanda, uygun miktarda ve uygun koşullar altında yapılacak kimyasal mücadelenin bilinçsiz ve yoğun kimyasal kullanımının önüne geçecek ve sürdürülebilir bir tarımsal üretime katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Nitelikli, uygulama ve pratik becerisi yüksek, analitik düşünebilen, sorunlara karşı hızlı çözüm üretebilen Ziraat Mühendislerinin yetiştirilmesinin ülkemiz tarımının geliştirmesi ve tarımsal üretiminin arttırılması için önemli olduğunu, SUBÜ Ziraat Fakültesi’nin Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Bitki Koruma ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde Lisans ve Lisansüstü düzeyde 589 öğrencisinin olduğunu ve Ar-Ge tecrübesi yüksek, genç ve dinamik kadrosu ile faaliyetlerini sürdürdüğünü” ifade eden Demir, “Ziraat alanındaki ilerlemeler geçmişten günümüze tarımsal üretim arttırılması ve geliştirilmesi için emek veren ve gayret gösteren ziraat gönüllüleri ile başarılabilmektedir. Bu vesile ile geçmişten bugüne hocalarımız başta olmak üzere tüm ziraat eğitimi mensuplarını rahmetle, saygıyla ve şükranla anıyorum. Tarımsal Öğretimin 178. Yılı ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Gününü kutluyor, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum”.

 

Prof. Dr. Taki DEMİR

Dekan