SUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Oğuz Özdemir; ana vatanı Çin, Japonya, Tayvan olan ve 2017 yılında ilk olarak Türkiye'nin Artvin ile İstanbul şehirlerinde görülen istilacı kahverengi kokarca böceğine karşı en etkili çözümün "samuray arıcığı" olduğunu söyledi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İsmail Oğuz Özdemir; ana vatanı Çin, Japonya, Tayvan olan ve Türkiye’de ilk olarak 2017 yılında İstanbul ve Artvin’de tespit edilen kahverengi kokarca böceğinin zararları ve alınabilecek önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Özdemir boyları 1-2 santimetre arasında değiştiğini söylediği kahverengi kokarcaların verdikleri zarardan tarım ekonomisinin derinden etkilenebileceğini belirtti. Türkiye’de 17 ilde görülen canlı, saldığı kokuyla etrafına türünü çağırarak çoğalabiliyor. Başta fındık olmak üzere yüzler bitki türüne zarar verirken önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına neden oluyor. Üreticilerin kâbusu haline gelen kahverengi kokarcanın nüfusunu azaltmak için samuray arıcığı en etkili çözüm olarak görülüyor.

2017 yılında görüldü ve 17 ilde mevcut

SUBÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Oğuz Özdemir, "Dünyada ana vatanı Çin, Doğu Asya, Japonya, Tayvan olan kahverengi kokarca ana vatanından Amerika'ya, daha sonra Avrupa'ya Avrupa'nın neredeyse tamamına, 2017 yılında ise Türkiye'ye bulaştı ve 17 ilde mevcut. Artvin'de ve İstanbul'da tespit edildi. O günden günümüze kadar yayılışına devam ediyor. Her geçen gün bölgeler üzerinde zararlının sayısında artış görüyoruz. Özellikle yayılış alanı içerisinde baktığımızda başta fındık ve bunun yanı sıra pek çok meyve ve sebze de çok önemli bir zararlı. Aynı zamanda evlerde de yüksek sayılarda toplanarak kışlama davranışı ciddi bir sorun arz ediyor" diye konuştu.

Yüzde 80'e yaklaşan bir başarı

Zararlının popülasyonunun önlenmesi için samuray arıcığının üretildiğini belirten Özdemir, "Zararlının ülkeye girişinden günümüze kadar bakanlık tarafından takibi gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda zararlının tüm dünyada ortaya koyulan samuray arıcığı diye isimlendirdiğimiz, zararlıyı kontrol etmede yüzde 80'e yaklaşık bir başarı gösteren parazitoit türün ülkeye ithalatı gerçekleştirildi ve kitle üretimi yapılarak, bu faydalı samuray arıcığının salımları bu yıl gerçekleştirildi. Dolayısıyla en etkili çözüm olduğunu düşündüğümüz bu metodun, ülkemiz tarafından hali hazırda bu yıl içerisinde yürürlüğe girmesi, kullanılmaya başlaması faydalı.”

En büyük tehditlerden olabilir

Kahverengi kokarca böceğinin boyutlarından ve verdiği zararlardan söz eden Özdemir, "Yaklaşık 1-2 santimetre arasında ölçümleyebildiğimiz bir zararlı. Ama bu boyutuna rağmen ciddi bir üreme kuvveti, yayılma kabiliyeti, uçuş yeteneği ve bunun yanı sıra 300'den daha fazla konukçuya sahip zararlının istilacı olmasını destekleyen en önemli faktörler arasında. Dolayısıyla da önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde tarımsal üretimde zararlının en önemli tehditlerden birisi haline gelebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda da faydalı arıcığın Türkiye'de kitle olarak üretilip salınmasını çok önemli buluyoruz ve mücadele için en önemli hususlardan birisi olarak nitelendirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.