SUBÜ Ziraat Fakültesi, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Dekan Prof. Dr. Taki Demir’in ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ projesi ile verimli ve kaliteli klonlar belirlenerek yeni fındık çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi, fındık üreticilerinin yaşadıkları verim ve kalite sorunlarına çözüm üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda SUBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından da desteklenen ve Dekan Prof. Dr. Taki Demir’in yürütücüsü olduğu ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ isimli projeyle; Karasu, Kocaali, Akyazı ve Hendek ilçelerindeki üretici bahçelerinde verimli ve kaliteli klonların belirlenmesi, bunların genetik analizlerinin yapılması, eşit bakım şartları ve ekolojik koşullar altındaki performanslarının tespit edilmesi ve yeni fındık çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Fidancılık sektörünün gelişmemesi sorunu
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, “230 bin hektar tarım alanına sahip Sakarya’nın yüzde 30’unda fındık tarımı yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Sakarya’nın bütün ilçelerinde fındık üretildiği görülüyor. Bu üretimin yüzde 75’i Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde gerçekleştiriliyor. Fındık bahçelerinde Çakıldak, Foşa, Mincane, Kara, Yassı ve Yuvarlak Badem çeşitleri yetiştiriliyor. Fındık üreticileri çeşitlerin verim ve kalite özelliklerinden memnun değiller. Bu nedenle yeni fındık çeşitlerine talep gösteriyorlar. Ancak fındıkta henüz fidancılık sektörü gelişmediği için sertifikalı ve hastalıktan ari fidan temini güç durumda. Fidan satışının neredeyse tamamı kayıt dışı olarak yapılıyor. Fındık yetiştiriciliği konusunda üreticilerimizin sorunlarına çözümler bulabilmek için Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyelerimiz; üniversitemiz, Sakarya Ticaret Borsası, ziraat odaları ve Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe müdürlüklerinin desteği ile verimli ve kaliteli yeni fındık çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ projemiz de bunlardan birisi” diye konuştu.