Türkiye’nin en yeni ziraat fakültelerinden olan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi, eğitim-öğretim faaliyetlerine 2019 yılında başlamıştır. Fakültemiz, ar-ge tecrübesi yüksek, genç ve dinamik kadrosu ile eğitim-öğretim, ar-ge ve topluma hizmet gayesiyle yola çıkmış bulunmaktadır. Hızla artan dünya nüfusu, her geçen gün gıda talebinin ve tarımsal üretime olan ihtiyacın artmasına yol açmıştır. Hâlihazırda dünyadaki tarımsal üretim insanlığın ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olmasına rağmen gıdaya erişim konusunda yoksul toplumların aleyhine bir durum söz konusudur. Bu nedenle 1 milyar insan açlıkla mücadele etmektedir. Gerek erozyon ve gerekse şehirleşme baskısı neticesinde azalan tarım alanlarında, dünyanın ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünlerin üretimi, birim alandan daha yüksek verim alınmasını zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte, sağlıklı gıda üretimi ve gıda güvenliği de son derece önem arz etmektedir. Son yıllarda olumsuz etkileri hissedilen küresel ısınma ve iklim değişikliği, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği hususunu ön plana çıkarmıştır. Son bir yıl içerisinde, insanlığın mücadele ettiği Covid-19 pandemisi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda güvencesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Tüm bunlar ise hiç şüphesiz bu yola baş koyan ve bu uğurda emek veren ziraat gönüllüleri ile başarılabilmektedir.

Ülkenizde ilk tarımsal öğretim 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Ayamama Çiftliğinde Ziraat Mektebi'nin açılması ile başlamıştır. Bu tarihten günümüze kadar on binlerce tarımsal öğrenim gören Ziraat Mektebi, Ziraat Okulu ve Ziraat Fakültesi mezunları ülkemizde tarımın gelişmesi için emek vermişler ve alın teri dökmüşlerdir. Bu vesile ile geçmişten günümüze, hocalarımız başta olmak üzere tüm Ziraat eğitimi mensuplarını rahmetle, saygıyla ve şükranla anıyorum. Tarımsal öğretiminin 175. yılının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Prof. Dr. Taki DEMİR

Dekan